Trädgård

Trädgårdarna på Vinsarp har ett stort kulturhistoriskt värde, och något vi är mycket stolta över. Ett omfattande restaureringsarbete inleddes 2001 i samarbete med trädgårdsarkitekten Simon Irvine och innebar bl.a. anläggande av en köksträdgård och en liten ”barockträdgård” i parken.
Den engelska parken med sina gamla parkträd, som ramar in och ger grönskande lummighet åt gården, innehåller en del kulturhistoriska detaljer som en liten barockskulptur från slutet av 1600-talet föreställande byggnadskonstens genius. Också ett treillage, ”Ekmans fåfänga”, som Hasse Ekman (filmskådespelaren) lät bygga på 1940-talet för att avskärma gården från ekonomibyggnaderna.
Barockträdgården, på baksidan av huvudbyggnaden, återskapades med inspiration av Einar von Strokirch’s skisser från 1920-talet med sina sex kvarter varav fyra innehållande prunkande perennrabatter. Och på sidan den  återplanterade lindallén.


 

Den idag så fantastiska köksträdgården fanns intet av år 2000, men man kunde ana spåren efter den. Växthuset och lusthuset som byggdes på 1930-talet fanns förvisso men själva köksträdgården var då betesmark för får! Köksträdgården byggdes upp igen efter traditionellt mönster, den gamla matjorden fanns kvar, och odlas i dag helt hantverksmässigt, det vill säga att allt drivs från frö i växthus sedan via drivbänkar ut på friland, givetvis ekologiskt. Stilen på köksträdgården är lite fransk vilket innebär en dekorativ nyttoträdgård, man blandar grönsaker, blommor och andra vackra växter till en estetisk helhet. Trädgården innehåller allt man kan önska i form av frukt, bär, grönsaker av alla slag och som sagt blommor.

Trädgårdarna är privata och inte tillgängliga för allmänheten.
 

 

Bildgalleri

Foto  Nilla Bygdén, Anna-Clara Carlson, Maria Lindwall mflKontakta oss för mer information